Welke page builder moet je gebruiken als je je website bouwt met WordPress? Met zoveel opties kan het moeilijk zijn om de juiste te vinden voor jouw vaardigheden, smaak en ervaringsniveau. Welke is de beste? Gutenberg? WPBakery? Elementor? Een page builder die bij je thema hoort? Of eentje waar je nog nooit van hebt gehoord?
In deze blog concentreren we ons op twee verschillende page builders voor WordPress: Gutenberg en Elementor.
Eerst zal ik precies bespreken wat elke is en hoe het werkt. Vervolgens zal ik een vergelijking maken voor verschillende statistieken, waaronder gebruiksgemak, mogelijkheden en andere functies.
Ten slotte help ik je een beslissing te nemen.
Laten we Gutenberg vergelijken met Elementor!
Inhoudsopgave
wat is Gutenberg?

Oorspronkelijk gelanceerd in 2018, is Gutenberg nu de standaard blok editor voor WordPress. Hoewel je de WordPress Classic Editor plugin nog steeds kunt installeren, is de hele WordPress gemeenschap van ontwikkelaars en ontwerpers toegewijd aan het nieuwe Gutenberg systeem.
Het nieuwe systeem is gemaakt om het bouwen van een website een veel eenvoudiger proces te maken. In plaats van handmatig HTML- en CSS-code te schrijven, is Gutenberg ontworpen om zeer gebruiksvriendelijk te zijn, zelfs voor niet-technische gebruikers.
Om een pagina in Gutenberg te maken, hoef je alleen maar kleine elementen te slepen en neer te zetten, die blokken worden genoemd. Sleep deze blokken eenvoudig naar de editor en pas ze naar wens aan.
wat zijn Gutenberg add-ons?
Aangezien Gutenberg nu de standaard editor in WordPress is, zijn er veel nieuwe extensies en add-ons die functionaliteit toevoegen. Deze plugins voegen alles toe, van speciale bloktypen tot complete lay-outs en alles daartussenin.
Spectra is bijvoorbeeld een plugin waarmee je een aanzienlijke hoeveelheid nieuwe functionaliteit aan de Gutenberg-editor kunt toevoegen.
Je kunt veel nieuwe bloktypen toevoegen, waaronder prijslijsten, testimonials, pictogram lijsten en nog veel meer.
Door de add-ons te gebruiken, kun je complexe websites maken zonder dat je hoeft te weten hoe je moet programmeren. Het enige wat je hoeft te doen is op een paar knoppen drukken en elementen te slepen!
wat is Elementor?
Elementor is een van de meest populaire plugins voor het maken van WordPress pagina’s die beschikbaar zijn, met meer dan 8 miljoen installaties wereldwijd. Hiermee kun je jouw website aanpassen via een interface voor drag & drop, waardoor het gemakkelijk wordt om pagina’s en berichten te maken zonder enige kennis van coderen.
Elementor wordt gebruikt in een aparte interface die verschilt van de standaard WordPress interface. Je hebt er echter nog steeds rechtstreeks toegang toe vanuit jouw website, dus je hoeft niets anders te beheren dan de daadwerkelijke Elementor plugin.
Elementor wordt geleverd met een groot aantal widgets, waarmee je verschillende functies aan jouw site kunt toevoegen. Als dit niet genoeg voor je is, dan zijn er veel Elementor add-ons om veel widgets en styling opties toe te voegen.
Misschien wel de sterkste eigenschap van Elementor zijn de ontwerpmogelijkheden. Je kunt aangepaste posities instellen, opvul marges wijzigen en algemene regels maken voor kleuren en typografische instellingen.
Je kunt met Elementor vele soorten websites maken, waaronder portfolio’s, webshops, bestemmingspagina’s, blogs en vrijwel alles wat je maar kunt bedenken.
Elementor: gratis vs. pro vergeleken
Elementor heeft zowel een gratis als een betaalde versie. De gratis versie wordt geleverd met 40+ basis widgets en 30+ templates. De premium abonnementen beginnen vanaf $49 per jaar voor één website, variërend tot $999 per jaar voor het agency plan, met een limiet van 1.000 websites.

De Elementor pro versie heeft extra widgets (90+), extra templates (300+), website builder kits, premium ondersteuning en andere functies. Deze zijn allemaal zeer de moeite waard als je het budget voor je project hebt.
Over het algemeen wil je, als je een zakelijke website bouwt, waarschijnlijk op zijn minst het premium basis abonnement nemen, omdat de gratis versie enigszins beperkt kan zijn.
Page Builders vs. Blok Editors
Elementor is een page builder, terwijl Gutenberg een blok editor is.
Maar wacht… wat is het verschil tussen een page builder en een blok editor? In de praktijk niet veel, zeker niet voor de gemiddelde gebruiker.
In de fijnere details is er echter een verschil.
Page builders zijn krachtiger, althans voorlopig. Ze stellen je ook in staat om het ontwerp van de pagina op meer manieren aan te passen, terwijl Gutenberg meer afhankelijk is van je WordPress thema.
Je kunt een page builder zien als het maken van de hele pagina, terwijl een blok editor slechts één manier is om dingen toe te voegen binnen een pagina die bestaat op een WordPress website met een al bestaand thema.
Met andere woorden, met een blok editor worden je pagina’s nog steeds beïnvloed door het algemene thema van jouw website. Met een page builder kun je lettertypen, kleuren en andere ontwerpelementen op een pagina wijzigen om volledig onafhankelijk te zijn van het algemene thema van de site.
Elementor vs. Gutenberg vergeleken
Nu we weten wat Gutenberg en Elementor zijn, is het tijd om ze te vergelijken!
Wat zijn de overeenkomsten? Wat zijn de verschillen? Wat is beter? Wie wordt de winnaar?
In de onderstaande vergelijking heb ik 10 verschillende statistieken gebruikt:
- Mogelijkheden
- Compatibiliteit met andere thema’s en plugins
- Makkelijk te gebruiken
- Belangrijkste features
- Belangrijkste verschillen
- Live editing ervaringen
- Responsieve functies
- Geavanceerde functies
- Impact op paginasnelheid
- Prijzen
Laten we beginnen!
Elementor vs. Gutenberg: mogelijkheden

Laten we het eerst hebben over de mogelijkheden. Wat kun je met deze twee systemen?
Kortom, Gutenberg en Elementor hebben vergelijkbare mogelijkheden en kunnen worden gebruikt om dezelfde soorten pagina’s te maken.
Gutenberg is echter meer geïntegreerd met de rest van het WordPress systeem, wat betekent dat het standaard werkt met elke plugin en elk thema.
Je kunt eenvoudig pagina’s en berichten maken met de blok editor en dit sluit naadloos aan bij de rest van het WordPress ecosysteem en de gebruikersinterface.
Elementor is meer een aparte entiteit, zoals een laag die bovenop WordPress zit. De editor is een aparte applicatie met een ander ontwerp en het is bedoeld als een krachtige allround page builder, niet per se een uitbreiding op het standaard WordPress systeem.
Als zodanig kun je er veel complexe layouts mee maken, maar er kunnen enkele beperkingen zijn bij het integreren met andere delen van de website en met andere plugins.
Elementor vs. Gutenberg: compatibiliteit met andere thema’s en plugins
Aangezien Gutenberg de standaard versie van WordPress is, is het compatibel met vrijwel elke plugin en elk thema voor WordPress. De plugins en thema’s die niet goed samenwerken met Gutenberg zijn in de meeste gevallen verouderd, en je moet zeker geen verouderde plugins gebruiken in je website.

Elementor is een beetje anders. Elementor is minder compatibel met andere thema’s en plugins, simpelweg omdat het een ander systeem is. Er zijn enkele plugins die niet compatibel zijn met Elementor, maar de lijst is niet te lang.
Dat gezegd hebbende, de meeste plugins werken prima. Voor de plugins die niet compatibel zijn met Elementor, is er vaak een native (eigen) functie die dezelfde taak kan volbrengen.
Elementor vs. Gutenberg: gebruiksgemak
Uiteindelijk komt gebruiksgemak neer op persoonlijke voorkeur. Als het echter om bruikbaarheid gaat, zijn er zeker enkele voor- en nadelen voor zowel Gutenberg als Elementor.
Met Gutenberg is alles rechtstreeks in WordPress geïntegreerd. De gebruikersinterface is gewoon een uitbreiding van de rest van je WordPress beheerderspaneel. Het ontwerp zelf is ook een uitbreiding van het thema dat je op je website hebt geïnstalleerd.
Het beste van alles is dat het hele WordPress ecosysteem van thema’s en plugins standaard met Gutenberg werkt. Dit maakt het installeren van nieuwe thema’s en plugins een fluitje van een cent.

Elementor daarentegen heeft een geheel andere interface. In plaats van een uitbreiding van WordPress, is het meer een ongelooflijk krachtige applicatie die er bovenop komt.
Dit heeft plussen en minnen. Hoewel het betekent dat je een andere gebruikersinterface moet leren om het te gebruiken, is deze interface eigenlijk best goed en makkelijk in gebruik. Het is anders dan de WordPress versie, maar het werkt erg goed en kan door iedereen worden gebruikt, zelfs door niet-technische gebruikers.
Over het algemeen is Gutenberg zowel vertrouwd als eenvoudig, terwijl Elementor anders maar ook erg eenvoudig is.
Elementor vs. Gutenberg: belangrijkste features
Wat zijn de belangrijkste features van Gutenberg en Elementor? Laten we ze doornemen.
Gutenberg
- Maak moeiteloos moderne layouts
- De standaard versie van WordPress, vooral in de toekomst
- Responsief en mobielvriendelijk
- Geen codering vereist
- Volledig op blokken gebaseerd
- Eenvoudig blokken herschikken en verplaatsen
- Gebruik tientallen blokken zoals koppen, alinea’s, afbeeldingen en meer
Elementor
- Pagina’s maken via een interface voor drag & drop
- Tal van ontwerpopties
- Geen codering vereist
- Grotendeels op zichzelf staand
- Grote bibliotheek met add-ons
- Tal van stijlen voor widgets, kopteksten en andere gebieden
- Voeg carrousels, galerijen en andere ontwerpelementen toe
Elementor vs. Gutenberg: belangrijkste verschillen
Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen Gutenberg en Elementor?
Er zijn een paar belangrijke:
- Gutenberg is geïntegreerd in WordPress. Elementor is een plugin die los staat van WordPress en die bovenop het reguliere WordPress systeem draait.
- Gutenberg werkt goed met thema’s en plugins, terwijl Elementor eigenlijk is ontworpen om geen andere thema’s of plugins nodig te hebben.
- Gutenberg is in de eerste plaats een blok editor, terwijl Elementor een page builder is. Het verschil is dat je met Gutenberg blokken aan je website kunt toevoegen en herschikken, die vervolgens worden beheerd door je thema. Met Elementor daarentegen kun je een geheel unieke website maken die niet noodzakelijkerwijs is gekoppeld aan de rest van het thema van jouw website.
- Gutenberg is gratis en zal dat altijd blijven, aangezien het nu de WordPress standaard is. Elementor heeft een gratis versie, maar vereist een premium account om toegang te krijgen tot de meest krachtige functies.
Elementor vs. Gutenberg: live editing ervaringen
Hoe verschillen de live editing ervaringen tussen Elementor en Gutenberg?
Beide laten je zien hoe de pagina eruit zal zien, maar Gutenberg laat dingen zien voordat het website thema en andere elementen worden toegepast. Het is dus meer een voorbeeld dan een echte live bewerking.
Om te zien hoe Gutenberg blokken eruit zullen zien, moet je de pagina op je website bekijken. Dit is net zo eenvoudig als klikken op de knop Voorbeeld en/of Publiceren, maar het is nog steeds een extra stap.
Elementor laat je precies zien hoe je website eruit zal zien binnen de applicatie, aangezien de ontwerper rechtstreeks in het systeem is ingebouwd. Je kunt lettertypen, kleuren en elk ander ontwerpelement aanpassen dat normaal gesproken door het thema zelf wordt afgehandeld.
Elementor vs. Gutenberg: responsieve functies
Zowel Gutenberg als Elementor zijn geoptimaliseerd voor mobiel en tablet, en werken feilloos op elk soort apparaat. Ze zijn standaard responsief, wat betekent dat je niets hoeft te doen om ze voor mobiel te laten werken.
Sommige WordPress thema’s zijn echter mogelijk niet responsief. Dit komt relatief weinig voor en komt meestal alleen voor bij oudere of minder bekende thema’s.
Elementor vs. Gutenberg: geavanceerde functies
Hoe geavanceerd zijn de functies in Gutenberg en Elementor? Wat is beter?
Over het algemeen is Elementor waarschijnlijk iets geavanceerder, simpelweg omdat het is ontworpen om op zichzelf te staan. Er is een live editor met drag & drop, workflow optimalisatie, het maken van landingspagina’s, integratie met marketingtools en nog veel meer.
Je kunt ook dynamische inhoud, bewegingseffecten, aangepaste stijlen en gepersonaliseerde ervaringen voor elke gebruiker toevoegen.
Gutenberg vertrouwt op de rest van het WordPress ecosysteem, zoals thema’s en plugins. Hoewel je de meeste van dezelfde functies als Elementor kunt krijgen, moet je een specifieke afzonderlijke plugin voor die functionaliteit vinden.
Als zodanig mist Gutenberg bepaalde functies die eenvoudig kunnen worden toegevoegd via andere plugins, zoals Spectra. Over het algemeen is het geen groot nadeel, omdat je de dingen kunt kiezen die je wilt gebruiken.

Als je echter de volledige functionaliteit van beide vergelijkt en de extra add-ons opneemt, zijn ze zeer vergelijkbaar.
Elementor vs. Gutenberg: impact op paginasnelheid
Over het algemeen is Gutenberg sneller dan Elementor en er zijn veel tests gedaan om dit te bevestigen. Dit komt waarschijnlijk omdat Gutenberg eenvoudiger en efficiënter is, en minder extra functies heeft die meer bestandsgrootte aan je website toevoegen.
Een deel hiervan is omdat Gutenberg van WordPress zelf is.
Dat wil echter niet zeggen dat Elementor je site traag zal maken! Het is nog steeds sneller dan de meeste andere page builders en er zijn veel tips en trucs die je kunt gebruiken om je Elementor website te versnellen.
Langzamere websites krijgen minder verkeer, presteren slechter in de zoekresultaten van Google en hebben een hoger bouncepercentage. Dit is vooral het geval als je site veel verschillende afbeeldingen en pagina’s heeft, wat kan leiden tot een aanzienlijke hoeveelheid tijdverlies.
Elementor vs. Gutenberg: prijzen
Gutenberg is helemaal gratis, wat betekent dat het deze ronde vrijwel direct wint. Er zijn echter nog enkele andere factoren waarmee je rekening moet houden.
Namelijk ondersteuning. Hoewel Gutenberg gratis is en rechtstreeks in WordPress is ingebouwd, betekent dit dat je in geval van een probleem moet vertrouwen op de gratis ondersteuning kanalen en/of jouw hostingprovider. Dit is in tegenstelling tot de betaalde versies van Elementor, die worden geleverd met premium ondersteuning.
Dus hoewel Gutenberg in principe gratis is, moet je misschien betalen voor extra ondersteuning, wat betekent dat het vaak hetzelfde bedrag kan kosten als Elementor.
De uiteindelijke beslissing
Wie is de uiteindelijke winnaar? Zoals met de meeste dingen in het leven, hangt het af van je situatie…
Gutenberg is het beste voor…
Naar mijn mening is Gutenberg de beste allround keuze voor de meeste simpele websites. Het is de standaard WordPress optie, wat betekent dat het de volledige ondersteuning heeft van de belangrijkste WordPress ontwikkelaars.
Het is ook heel eenvoudig en gemakkelijk te gebruiken en is niet moeilijk om te leren..
Hoewel Gutenberg niet zoveel styling opties heeft als Elementor, heeft het meer dan genoeg voor iedereen behalve de meest geavanceerde gebruikers.
Elementor is het beste voor…
Elementor is een uitstekende keuze voor websites waar je complexe pagina’s moet maken die van elkaar verschillen. Of, als je een website maakt die niet de standaard blog / nieuws website is.
Elementor geeft je meer controle over de specifieke layout van elke pagina. Dit komt omdat je met Elementor volledige ontwerp controle hebt over een bepaalde pagina. Dus als je dat voor een bepaalde pagina of post nodig hebt, is Elementor absoluut een uitstekende keuze.
Hoewel Elementor complexer is dan Gutenberg en minder gebonden aan het WordPress systeem, is het nog steeds een ongelooflijke page builder die je veel flexibiliteit geeft.
Welke page builder gebruik jij liever, Elementor of Gutenberg? Deel je ervaringen in de comments!
Hulp nodig met je website, of liever de hele website uitbesteden?
Heb jij hulp nodig bij jouw website, of wil je toch liever je hele website uitbesteden? Neem dan contact met mij op! Dan gaan we samen de uitdaging aan om voor jou een toekomstbestendige, efficiënte website te bouwen!