Hoe stel je WooCommerce in thumbnail

Hoe stel je WooCommerce in? – Stap voor stap tutorial voor beginners!

Hoe stel je WooCommerce in? - Stap voor stap tutorial voor beginners!

WordPress is in eerste instantie niet ontworpen om E-commerce winkels te creëren. Het was bedoeld als een content management systeem (CRM) voor websites.

Dat is waar WooCommerce om de hoek komt kijken!

WooCommerce is een plugin die van een WordPress website een professionele E-commerce winkel kan maken. Het is de meest populaire E-commerce oplossing voor WordPress en waarschijnlijk de meest veelzijdige E-commerce plugin die beschikbaar is.

In deze tutorial ga ik je leren hoe je een WooCommerce winkel opzet.

Het is heel eenvoudig, aangezien de plugin je door het grootste deel van het proces leidt. Toch hebben WordPress beginners misschien wat hulp nodig bij het omgaan met verzendinstellingen, betalingsverwerkers en andere belangrijke details.

Dat is waar deze gids van pas kan komen!

Het correct installeren en configureren van WooCommerce bespaart je in de toekomst veel tijd voor het oplossen van problemen. Je moet de instellingen van je winkel de eerste keer goed hebben om jouw producten te promoten en inkomsten te genereren!

Voordat we aan de slag gaan, zullen we kijken naar wat WooCommerce, wat het verschil is tussen WordPress en WooCommerce en wat de vereisten zijn om WooCommerce werkende te krijgen. Daarna zal ik je door de stappen leiden om de WooCommerce winkel in te stellen.

Inhoudsopgave

wat is WooCommerce?

WooThemes lanceerde WooCommerce voor het eerst in 2011. In 2015 kocht Automattic, de maker van WordPress, WooCommerce over..

Sindsdien werd de naam WooThemes omgezet naar: WooCommerce, en werden er meer functies toegevoegd en werd de plugin een van de meest populaire onder de online winkels.

De WooCommerce plugin is zeer krachtig en flexibel. Je kunt er bijna alles mee verkopen!

WooCommerce heeft meer dan 5 miljoen actieve installaties en een gebruikersbeoordeling van 4,5 / 5 op WordPress.org. Dat is voor WordPress plugins een hele goede score!

WooCommerce is ideaal als je:

  • volledige controle wilt over je online winkel – Met eigen platforms zoals Magento, Shopify of Wix heb je beperkte mogelijkheden om de code aan te passen. Met WooCommerce kun je alles bewerken, aanpassen en beheren.

  • naast de online winkel blogpagina’s wilt hosten – WordPress biedt de beste blog-editor ter wereld. Je kunt naast je online winkel ook andere pagina’s maken.

  • geen maandelijks abonnement wilt betalen – Winkeleigenaren moeten abonnementen betalen op platforms zoals Shopify of Wix. WooCommerce is volledig gratis te gebruiken!

  • klein wilt beginnen en in de toekomst wilt opschalen – Met WooCommerce kun je zowel eenvoudige als complexe webshops maken. Je kunt tools voor betalingsbeheer gebruiken, zoals Mollie of Stripe, of een B2B platform toevoegen voor zakelijke klanten.

is WooCommerce gratis te gebruiken?

WooCommerce is een open-source plugin die WordPress websites omzet in online winkels (webshops). Het is gratis te downloaden en te gebruiken op elke WordPress website. Er zijn premium plugins, maar deze zijn volledig optioneel, en voor een simpele (basis) webshop ook zeker niet nodig.

Het runnen van je online winkel is echter niet gratis. Je moet betalen voor de domeinnaam en de hosting. Een van mijn favoriete hosting providers om een domeinnaam en website of webshop te hosten is Siteground. Ik host mijn eigen website hier ook!

Je kan ook je website of webshop bij mij hosten! Ik zorg ervoor dat jouw website altijd online blijft, dat je plugins up-to-date blijven, dat er backups worden gemaakt in het geval er iets mis gaat, en nog veel meer! Klik hier voor meer informatie over mijn beheerde webhosting. Naast het kopen van een domeinnaam en hosting moet je ook rekening houden met branding-, marketing- en advertentiekosten.

Maar in vergelijking met andere platforms, zoals Wix of Shopify, is de WooCommerce plugin zelf volledig gratis te gebruiken, en kan je met alle zaken eromheen goedkoop een webshop bouwen!

hoe stel je WooCommerce in?

Het opzetten van WooCommerce is eenvoudig. De plugin wordt geleverd met een installatiewizard die je door de basisconfiguraties leidt om je op weg te helpen.

Hieronder ga ik dieper in op de stappen die nodig zijn om WooCommerce in te stellen.

stap 1: installeer WooCommerce

Als het de eerste keer is dat je een online winkel opzet, raad ik je aan om te beginnen met het installeren van WordPress met een standaardthema en zonder plugins. Dit minimaliseert de kans op compatibiliteitsproblemen met WooCommerce op de lange termijn.

Compatibiliteitsproblemen zijn problemen die optreden wanneer twee of meer plugins niet goed met elkaar kunnen samenwerken.

Het eerste dat je moet doen, is de WooCommerce plugin installeren. Het kan gratis worden geïnstalleerd vanuit de WordPress plugin store of rechtstreeks als ZIP-bestand naar jouw WordPress website worden geüpload.

Om het rechtstreeks naar jouw website te downloaden, ga je naar je WordPress dashboard, ga je naar het tabblad Plugins en selecteer je Nieuwe plugin. Type in de zoekbalk ‘WooCommerce’ in.

Klik op Nu installeren wanneer de plugin verschijnt. De auteur van de plugin zou Automattic moeten zijn, zoals je kunt zien in de onderstaande schermafbeelding:

Installeer WooCommerce - WooCommerce instellen

Als het installeren klaar is, klik je op de knop Activeren. Zodra het proces is voltooid, start WooCommerce de configuratiewizard.

Stap 2: Open de installatiewizard

De wizard helpt je bij het instellen van de belangrijkste instellingen van jouw webshop. Laat de wizard je gids zijn.

Het is optioneel, maar ik raad je aan om deze eerste stappen te doorlopen om de belangrijkste instellingen van jouw winkel te configureren.

De eerste pagina van de installatiewizard begint met enkele basisvragen over jouw winkel:

Open de installatiewizard - WooCommerce instellen

Je moet een aantal basisgegevens invoeren. Deze informatie omvat het adres van jouw winkel, jouw land en of WooCommerce opzet voor een klant of voor jezelf.

Houd er rekening mee dat alles wat je in de wizard instelt, indien nodig, later op de instellingenpagina van WooCommerce kan worden gewijzigd. Het is dus niet definitief.

Stap 3: Kies de branche

Hier voeg je de branche toe waarin jouw winkel actief is en klik je op doorgaan:

Kies de branche - WooCommerce instellen

Stap 4: Kies het producttype

De volgende stap is het instellen van de type producten en of je van plan bent digitale (denk aan e-boeken of software) of fysieke producten te verkopen.

Als alternatief kun je een extra bedrag betalen als je abonnementen, lidmaatschappen, boekingen, bundels of producten op maat wilt hebben. Ze zijn alleen premium:

Kies het producttype - WooCommerce instellen

Stap 5: Bedrijfsgegevens

Op het volgende scherm moet je wat informatie over jouw bedrijf toevoegen. Selecteer het aantal producten dat je wilt weergeven.

Je moet ook aangeven of je producten op een ander platform verkoopt.

Deze antwoorden zijn niet bindend. Als je zegt dat je 1 tot 10 producten gaat weergeven, en je vervolgens 100 producten in je webshop zet, is dit geen probleem. Dit is puur voor de makers van WooCommerce, zodat ze een beeld kunnen vormen van de klanten die WooCommerce gebruiken, en zodat ze je beter tips kunnen geven.

Bedrijfsgegevens - WooCommerce instellen

Daarna krijg je een paar optionele add-ons te zien, zoals hierboven weergegeven. Deze tools zijn handig, hoewel geen van hen nodig is om jouw E-commerce winkel te runnen.

Stap 6: Kies het thema

De volgende stap is het kiezen van een E-commerce thema om jouw producten weer te geven. Er zijn veel thema’s, zowel gratis als betaald, die beschikbaar zijn voor WordPress.

Ben je benieuwd naar mijn favoriete Elementor thema’s? Klik dan hier! Deze thema’s gebruik ik ook wanneer ik websites maak voor klanten!

Stap 7: Installeer de Jetpack plugin (optioneel)

Jetpack is een alles-in-één WordPress plugin die een scala aan functies biedt. Het bevat analyses, beveiliging functionaliteit en nog veel meer.

Het is een optionele toevoeging, dus het is aan jou om te beslissen of je het wilt installeren.

Je hebt een WordPress.com account nodig om Jetpack te laten werken. Deze kan je heel eenvoudig aanmaken.

Wanneer je dit hebt gedaan, of hebt overgeslagen, dan wordt je doorgestuurd naar de hoofdpagina van WooCommerce: 

WooCommerce hoofdpagina

Aan de schermafbeelding kun je zien dat de installatie niet helemaal compleet is. Je moet nu producten toevoegen, betalingen instellen, btw instellen en verzendgegevens instellen.

Stap 8: Producten toevoegen

Na het installeren van WooCommerce, vind je twee nieuwe tabbladen in het zijmenu van je dashboard. Dit zijn WooCommerce (waar je de algemene instellingen kan vinden) en Producten (voor productinstellingen).

Om je winkel op te zetten kan je producten toevoegen door naar Producten > Nieuw toevoegen te gaan. Hier kan je je eerste product toevoegen met behulp van de vertrouwde WordPress editor:

Producten toevoegen - WooCommerce instellen

Voeg de titel en beschrijving van het product toe

Het eerste dat je wil doen is een titel maken samen met een korte beschrijving van het product. 

 

Voer de naam in het titel gedeelte in. Vervolgens moet je een omschrijving toevoegen waarin de kenmerken en voordelen van het product worden uitgelegd. 

 

Om de conversie van je webshop hoog te houden raad ik je aan om een duidelijke omschrijving toe te voegen voor elk product!

Kies het producttype

Het kiezen van het producttype hangt af van wat je verkoopt. WooCommerce stelt je standaard in staat om verschillende producttypes te kiezen. Het biedt je vier productsoorten.

Dit zijn:

  1. Simpele producten
  2. Gegroepeerde producten
  3. Externe of gelieerde producten
  4. Variabele producten

Er zijn nog twee opties om de vier productsoorten aan te passen:

  1. Virtueel – Gebruik deze optie als je een online digitaal product verkoopt waarvoor geen verzending nodig is.
  2. Downloadbaar – Schakel deze optie in als het downloadbare bestand aan het product is gekoppeld.
Kies het producttype - Producten invoeren

Als je digitale producten verkoopt, dan moet je ook het te verkopen bestand uploaden, het downloadlimiet instellen (laat deze leeg om onbeperkt downloaden toe te staan) en de vervaltijd opgeven (laat deze leeg om deze permanent beschikbaar te houden):

Digitale producten invoeren - Producten invoeren

Nadat je het productsoort hebt geselecteerd, vul je de rest van de gegevens in het vak Productgegevens in. Om tussen verschillende secties te navigeren, gebruik je de tabbladen aan de linkerkant wanneer je de product details toevoegt, afhankelijk van de behoeften van jouw winkel.

Productvoorraad instellen

Vervolgens kan je in het tabblad Voorraad je voorraad instellen, door de voorraadhoeveelheid op te geven, de voorraadstatus in te stellen (wel- of niet op voorraad) en of je nabestellingen toestaat:

Productvoorraad instellen - Producten invoeren

Ook kan je hier instellen of het product individueel (los) verkocht wordt, wat betekent dat er binnen een enkele bestelling slechts één van verkocht mag worden. Hier kan je ook het artikelnummer (SKU) van het product opgeven als je die hebt.

Verzendmethoden instellen

Verder vind je hier een aantal handige tabbladen. In de sectie Verzendmethoden kan je het gewicht, de dimensies en de verzendklasse opgeven.

Kies een of meerdere productfoto’s

Wat is een product zonder productfoto’s? In dezelfde pagina kan je aan je product 1 hoofdfoto toevoegen, deze foto zul je zien in de shop overzichten, en zie je als eerste wanneer je een productpagina opent. Daarnaast kun je ook nog achterliggende foto’s uploaden waartussen de bezoeker kan navigeren op de productpagina.

Kies een of meerdere productfotos - Producten invoeren

Stap 9: Stel betalingen in

Nadat je al je producten hebt toegevoegd, ga je terug naar WooCommerce > Home. Klik op ‘Betalingen instellen’:

Stel betalingen in - WooCommerce instellen

Je moet selecteren welke betalingsverwerker je wilt dat jouw winkel gebruikt. Ik kies zelf nooit voor deze weg, maar doe het op een andere manier! Namelijk via Mollie!

Mollie downloaden

Mollie is een Nederlandse betaalservice die kan worden gekoppeld aan webshops, om zo betalingen te ontvangen diverse betaalmethodes, zoals iDEAL, PayPal en Creditcard. 

Mijn voorkeur gaat uit naar Mollie boven de standaard betaalopties van WooCommerce omdat Mollie betalingen via iDeal mogelijk maakt, de nummer 1 betaaloptie in Nederland. Ook biedt Mollie Bancontact aan, de Belgische variant van iDeal. Zo kun je ook eenvoudig betalingen uit België ontvangen. 

Voor WooCommerce heeft Mollie een gratis plugin ontwikkeld. Deze kan je downloaden in de plugin store van WordPress:

Mollie downloaden - Betalingen instellen

een account aanmaken bij Mollie

Mollie wil klanten betrouwbare betaalmogelijkheden bieden, maar wil wel zo veel mogelijk zekerheid dat er geen misbruik van de service wordt gemaakt. Daarom worden er een aantal eisen gesteld. 

Je kunt Mollie alleen gebruiken wanneer je aan al deze eisen voldoet. Als je een gewoon Nederlands bedrijf bent, die legale producten verkoopt en een zakelijke bankrekening hebt, dan zal je snel worden toegelaten. Wanneer je niet aan een van deze eisen voldoet, dan kan het lastig worden om een Mollie account te krijgen.

Je kunt een Mollie account aanmaken via deze link.

Een account aanmaken bij Mollie - Betalingen instellen

Mollie koppelen aan WooCommerce

Als je Mollie wilt koppelen aan WooCommerce, dan heb je op de eerste plaats een API key (API sleutel) nodig. De live API key wordt gebruikt om de binnengekomen betalingen te koppelen aan jouw Mollie account zodat jij het bedrag vervolgens op jouw zakelijke rekening kan krijgen.

De API key ontvang je zodra Mollie jouw account geverifieerd heeft. De API key is unieke code die linkt naar jouw Mollie account. Deze code kun je eenvoudig knippen en plakken vanaf de Mollie website.

Wanneer je de code gekopieerd hebt, kun je deze via WooCommerce > Instellingen > Mollie instellingen plakken in het invoerveld.

Wanneer je de live API key hebt ingevoerd in WooCommerce ben je klaar om betalingen te ontvangen!

Mollie testen

Je kunt ook voor je live wilt gaan met je webshop ook eerst de testmodus van Mollie gebruiken. Hiervoor moet je een vinkje zetten bij de testmodus, en moet je de test API key invoeren. 

Als je dit hebt gedaan dan kan je nu in je webshop producten aan het winkelmandje toevoegen, en doen alsof je gaat betalen. Je bij IDeal dan bijvoorbeeld kiezen of je wilt simuleren dat een betaling goed gaat, of kijken wat er gebeurd wanneer een betaling fout gaat. 

Vergeet niet om, als je hiermee klaar bent, de testmodus weer uit te schakelen!

Stap 10: Verzendkosten instellen

Ga terug naar WooCommerce > Home. Klik op ‘Verzendkosten instellen‘.

Voeg de verzendkosten toe:

Verzendkosten instellen - WooCommerce instellen

De verzendkosten zijn volledig afhankelijk van de gebieden waar je wilt verkopen en de producten die je gaat verkopen.

Stap 11: Belasting instellen

Ga terug naar WooCommerce > Home. Klik op ‘Belasting instellen‘.

Voeg een nieuwe rij toe en voeg de relevante belastinggegevens toe. Vergeet niet op ‘Wijzigingen opslaan’ te klikken als je klaar bent:

Belasting instellen - WooCommerce instellen

stap 12: controleer of WooCommerce correct is geconfigureerd

Op dit punt heb je alles geconfigureerd wat nodig is om een WooCommerce webshop te starten. Voordat je doorgaat met het aanpassen van jouw winkel, moet je controleren of alles correct werkt.

Standaard genereert WooCommerce automatisch verschillende pagina’s die je webshop nodig heeft, waaronder: shop pagina (overzicht van al je producten), winkelwagen pagina, en een afreken pagina.

Houd er rekening mee dat dit een hele basis WooCommerce installatie is. Er is nog veel werk nodig voordat je jouw producten kunt gaan verkopen.

Om verdere wijzigingen aan jouw WooCommerce instellingen aan te brengen, ga je naar het scherm WooCommerce > Instellingen. Je vindt hier opties om jouw belasting-, verzend-, betalings- en e-mailinstellingen te wijzigen.

Je kunt de functionaliteit van WooCommerce ook uitbreiden met behulp van plugins.

veelgestelde vragen over WooCommerce instellen

Ik krijg vaak dezelfde vragen over WooCommerce instellen. Hieronder beantwoord ik de veelgestelde vragen!

hoe moeilijk is het om WooCommerce in te stellen?

WooCommerce is relatief eenvoudig in te stellen. Met deze tutorial kun je het in slechts een paar minuten doen. Het enige dat je hoeft te doen, is WooCommerce downloaden en de vereiste informatie met betrekking tot jouw winkel, jouw producten, de verzendgegevens, en de betalingen toe te voegen en de basis voor jouw webshop staat.

heb je WordPress nodig voor WooCommerce?

Ja, je hebt WordPress nodig voor WooCommerce. WooCommerce is een plugin voor WordPress.

is Shopify beter dan WooCommerce?

Nee, Shopify is niet beter dan WooCommerce. Shopify en WooCommerce zijn beide grote, belangrijke platforms, elk met zijn voor- en nadelen. 

Persoonlijk geef ik de voorkeur aan WooCommerce omdat je hier meer vrijheid hebt in het ontwikkelen van je website of webshop. Binnen Shopify is het lastiger om een website volledig naar je eigen smaak in te richten, en word je vaak beperkt door het Shopify framework of je thema.

hoeveel producten kan WooCommerce aan?

WooCommerce kan een onbeperkt aantal producten aan. Je kunt een oneindig aantal producten toevoegen zonder de prestaties van jouw webshop in gevaar te brengen.

Conclusie

Door deze tutorial kun je zien dat het instellen van WooCommerce niet zo moeilijk is. Met WooCommerce kun je jouw webshop bouwen met volledige controle over hoe deze eruitziet en aanvoelt.

Het zit boordevol opties om jouw winkel te bouwen, producten te verkopen, betalingen te ontvangen en leveringen te beheren. Het biedt alles om een succesvolle online winkel te hebben.

Al deze pagina’s ontwerp je eenvoudig met een page builder zoals Elementor. Kies daarvoor een WooCommerce Elementor compatibele thema.

Is er een belangrijk punt dat ik heb gemist? Zo ja, laat het mij dan gerust weten in de comments hieronder!

Hulp nodig met je website, of liever de hele website uitbesteden?

Heb jij hulp nodig bij jouw website, of wil je toch liever je hele website uitbesteden? Neem dan contact met mij op! Dan gaan we samen de uitdaging aan om voor jou een toekomstbestendige, efficiënte website te bouwen!

WP Rocket Review thumbnail
Vorige blog

WP Rocket Review (2022) – Is het echt de beste plugin voor WordPress caching?

Volgende blog

Elementor vs. Elementor Pro: Welke moet je kiezen? (2022)

Elementor vs. Elementor Pro thumbnail
Cookies
We gebruiken cookies om je ervaring op onze website te verbeteren. Door op deze website te surfen, ga je akkoord met ons gebruik van cookies.
accepteren meer info