Caching is een essentieel aspect van het runnen van een website. Het is een go-to voor het verbeteren van de prestaties van jouw website en zou een van de eerste dingen moeten zijn die je configureert wanneer je website af is.
Dankzij plugins hoeft caching in WordPress geen uren te duren om in te stellen of speciale vaardigheden te vereisen, wat ideaal is.
In deze handleiding leer ik je wat WordPress caching is, hoe caching jou kan helpen de laadtijden van je website te verbeteren en hoe je dit op jouw WordPress website kunt implementeren.
Laten we beginnen!
Inhoudsopgave
Wat is caching?
Caching is het opslaan van veel gebruikte gegevens zodat deze snel toegankelijk zijn.
Het is eenvoudiger dan je zou denken.
Denk aan caching op deze manier: je zit in je wiskundeles op de middelbare school en de leraar vraagt: “Wat is 382.281,34 gedeeld door 13,94?”
Iedereen kijkt elkaar verward aan. Sommige kinderen halen rekenmachines tevoorschijn en na een paar minuten roept iemand het juiste antwoord.
Nu stelt de leraar de klas dezelfde vraag opnieuw en deze keer zegt iedereen het antwoord in koor, hoe?
Want het harde werk was al gedaan. Het antwoord geven is niet traag, het verwerken van het antwoord wel.
Dat is caching in een notendop. Er wordt een verzoek gedaan door een bezoeker, “Laad deze webpagina alstublieft.” De webserver antwoordt met “Zeker! Laat me dat uitzoeken”.
Na enkele seconden wordt de pagina bij de bezoeker afgeleverd.
De webserver bewaart een kopie van de pagina voor het geval iemand anders een kopie wil.
Wanneer een andere bezoeker nu een verzoek doet, wordt het middelste deel van het verwerken van het verzoek overgeslagen omdat de server het al heeft gedaan.
Het proces gaat van:
- Een verzoek doen.
- Verwerk de aanvraag.
- Reageer op het verzoek.
Tot:
- Een verzoek doen.
- Reageer op het verzoek.
Dit coachingsproces vermindert de tijd die nodig is om een webpagina te leveren tot 2 seconden of minder. Wat ook de aanbevolen laadtijd van Google is.
Hoe kun je caching samenvatten? Caching is het opslaan van informatie om het gemakkelijk terug te kunnen vinden voor het geval iemand het opnieuw nodig heeft.
hoe kunnen WordPress caching plugins mijn website helpen?
Aangezien het enige doel van cache plugins is om jouw website sneller te laten laden, zou de vraag misschien moeten zijn: wat zijn de voordelen van een sneller ladende website?
- Verbeterde positie in zoekresultaten. Een van de ranking factoren van Google is snelheid, wat van invloed is op jouw SEO.
- Meer omzet voor jouw bedrijf. Een vertraging van 1 seconde in de laadtijd kan immers resulteren in een lagere conversie!
- Gelukkigere gebruikers. Denk aan al die keren dat je hebt geprobeerd een website te laden en gefrustreerd was omdat deze traag was.
voordat je een WordPress caching plugin installeert
Voordat we ingaan op wat we moeten zoeken in een WordPress cache plugin en hoe we caching in WordPress kunnen configureren, moeten we eerst een belangrijk probleem aanpakken.
De veronderstelling dat het installeren van een caching plugin een wondermiddel is voor al jouw prestatieproblemen met WordPress (hint: dat is het niet!).
Wat moet je doen voordat je een WordPress caching plugin installeert? Zorg voor een goede hosting en een snel thema.
Uiteindelijk kun je de best geoptimaliseerde caching configuratie hebben, maar als jouw hostingbedrijf trage servers heeft, of jouw thema hele zware code heeft, heeft WordPress caching weinig zin.
Als je op zoek bent naar een nieuw hostingbedrijf, raadt ik SiteGround ten zeerste aan. Ik gebruik zelf ook Siteground voor mijn eigen website, en ik host de websites van mijn klanten (meestal) ook bij Siteground.
Abonnementen beginnen vanaf slechts €2,99 per maand voor het eerste jaar en bieden alles wat je nodig hebt als basis voor de prestaties van jouw WordPress website.
Je wilt ook rekening houden met het thema dat je gebruikt. Hoe sneller je thema, hoe sneller de pagina laadt. Wil je weten wat de best geoptimaliseerde thema’s zijn voor Elementor, lees dan deze blog!
waar moet je op letten bij een WordPress caching plugin?
Er is een overvloed aan cache plugins beschikbaar voor WordPress. Je hoeft alleen maar naar WordPres.org/plugins te kijken en “caching” in te typen om te zien dat er meer dan 900 resultaten zijn!

Dit overzicht is zonder de premium versies van de cache plugins, die niet beschikbaar zijn in de WordPress repository.
Ik heb echter het harde werk voor jou al gedaan, en talloze uren besteed aan het vinden van de beste WordPress caching plugin, maar ook aan het evalueren van wat de eigenschappen zijn van een goede WordPress caching plugin.
Dit zijn de eigenschappen van een goede caching plugin voor WordPress:
Makkelijk te gebruiken
Het heeft geen zin om een plugin te gebruiken als deze moeilijk te gebruiken is of een verwarrende interface heeft.
Gebruiksgemak is een eerste overweging. Ik wil dat elke website eigenaar, ongeacht zijn of haar vaardigheidsniveau, gebruik kan maken van WordPress caching!
Configuratie met één klik
Plugins zoals WP Rocket bieden een caching configuratie met één klik aan, en zijn kant-en-klaar ingesteld. Andere plugins bieden vergelijkbare functies.
Hoewel dit niet voor iedereen een must-have is, als je overweldigd bent bij de gedachte aan het installeren van een WordPress caching plugin, dan is configuratie met één klik misschien iets voor jou.
Installeer de plugin, activeer deze en gebruik vervolgens de standaardinstellingen. Je kunt dan alles in jouw eigen tijd verkennen.
Een gemakkelijke manier om assets uit te sluiten
Als je zelfs maar een paar minuten hebt besteed aan het onderzoeken van cache plugins, zul je merken dat een veelgehoorde klacht is: “Ik heb mijn WordPress caching plugin geactiveerd en het maakt mijn website kapot.”
Dit kan gebeuren wanneer een caching plugin knoeit met scripts en andere assets.
Met een goede caching plugin kun je scripts en stijlen uitsluiten van cache. Hierdoor kun je de kracht van caching gebruiken zonder jouw site in gevaar te brengen.
Ik zou zo ver gaan om te zeggen dat als een caching plugin niet de mogelijkheid biedt om assets uit te sluiten, ik deze niet zou gebruiken.
Een gemakkelijke manier om berichten en pagina's uit te sluiten
Met de WordPress caching plugin die je gebruikt, kun je berichten en pagina’s uitsluiten van cache. Waarom?
Je moet het winkelwagentje, de afrekenpagina, de account pagina’s en alle andere dynamische pagina’s die je hebt, uitsluiten van caching.
Als de genoemde pagina’s in de cache zijn opgeslagen, kunnen gebruikers elkaars informatie zien en werkt het afrekenen mogelijk niet.
Nu denk je misschien: “Maar ik heb alleen statische berichten, dus het maakt mij niet uit”.
Wat als je op een later tijdstip besluit om online inhoud te verkopen of een lidmaatschap website te maken?
Om deze redenen raad ik alleen caching plugins aan die de mogelijkheid bieden om berichten en pagina’s uit te sluiten.
Minificatie van assets
Wat is minificatie precies? Minificatie, of “minification”, zoals je het vaak zult zien, is een optie in de meeste populaire cache plugins.
Het doel van minificatie is om white spaces, code opmerkingen en onnodige gegevens uit bestanden te verwijderen, waardoor ze kleiner worden.
Hoewel minificatie geen enorme besparingen oplevert, helpen alle kleine beetjes.
Concatenation van assets
Concat wat? Maak je geen zorgen! Ondanks de vreemde naam, is het eenvoudiger om te volgen dan je zou denken.
Concatenatie is de handeling van het combineren van verschillende bestanden van één type in een enkel bestand.
Als je bijvoorbeeld 11 plugins en een thema gebruikt, zou je minimaal 11 CSS-bestanden moeten laden. Dat zijn 11 verzoeken die de browser van de gebruiker moet doen.
Door bestanden samen te voegen en te combineren tot één, heb je zojuist tien verzoeken opgeslagen. Over het algemeen geldt: hoe minder aanvragen, hoe beter!
Support
Hoewel caching in WordPress niet eng hoeft te zijn, moet er nog veel worden geconfigureerd. Dat kan ontmoedigend zijn.
Welke WordPress caching plugin je ook kiest, je wilt er zeker van zijn dat de ontwikkelaar uitstekende ondersteuning biedt.
Hoewel er niets mis kan gaan, is het geruststellend om te weten dat er ondersteuning is als je die nodig hebt.
Prijzen
Caching plugins zijn meestal op drie manieren geprijsd:
- Alleen Premium – Caching plugins die geen gratis optie hebben.
- Freemium – Caching plugins die een gratis optie hebben met een betaalde upgrade voor meer functies en snellere ondersteuning.
- Alleen gratis – Caching plugins die alleen een gratis versie hebben zonder betaalde versie en vaak beperkte ondersteuning.
WooCommerce ondersteuning
Er is geen ontkomen aan. WooCommerce is de belangrijkste eCommerce oplossing voor WordPress.
Vanwege de steeds toenemende populariteit hebben sommige plugins zoals WP Rocket een ingebouwde integratie met WooCommerce.
Als de WordPress caching plugin die je wilt gebruiken niet standaard met WooCommerce ondersteuning wordt geleverd, is het vaak gewoon een kwestie van de relevante pagina’s uitsluiten.
Het leven is echter veel gemakkelijker als WooCommerce caching integratie out of the box wordt aangeboden.
WordPress caching methodes uitgelegd
Er zijn twee soorten caching, server-side caching en client-side caching.
Caching aan de server-side is waar de inhoud in de cache op de webserver wordt opgeslagen, zoals in het voorbeeld dat ik eerder heb gedeeld.
Bij cache aan de client-side wordt de inhoud in de cache op de computer van de bezoeker opgeslagen, zoals browsercaching.
Dan zijn er een paar verschillende caching methodes die je kunt gebruiken met WordPress.
Dit zijn:
- Browser caching
- Pagina caching
- Database caching
- Opcode caching
- CDN caching
In deze sectie gaan we naar elk van deze caching methodes kijken.
Browser caching
Browser caching is de meest gebruikte caching methode. Het slaat de inhoud en assets van jouw website in de cache op in … je raadt het al! De browser van de bezoekers.
Maar hoe helpt WordPress browser caching jouw site?
Door jouw website in de browser te cachen, houdt deze een kopie bij van elke bezochte pagina.
Hierdoor kan de gebruiker de website bij volgende bezoeken sneller laden (totdat hij zijn cache leegt).
Browser caching is vooral handig omdat het de laadtijden aanzienlijk kan verbeteren.
Pagina caching
Pagina caching houdt in dat je een statische kopie van jouw pagina maakt en deze aan bezoekers verstrekt.
Die kopie kan veel sneller worden gedownload en vereist veel minder verzoeken om te genereren. Dit kan de levering aanzienlijk versnellen.
Het gebruik van pagina caching is een van de eenvoudigste methoden voor caching zonder dat technische kennis vereist is.
Sommige WordPress caching plugins, zoals WP Rocket, bieden een optie met de naam “Cache Preload”.
Meestal wordt jouw pagina pas in de cache opgeslagen als iemand deze bezoekt. Vervolgens wordt het gegenereerd in de cache en opgeslagen voor toekomstige bezoekers.
Met de optie Cache Preload kun je pagina’s vooraf cachen, zonder te wachten op individuele bezoeken aan die pagina’s.
Zo krijgt elke bezoeker de supersnelle behandeling!
Database caching
Database caching slaat algemene WordPress query’s op om de reactietijden te versnellen.
WordPress is een database gestuurd content management systeem, dus het is sterk afhankelijk van de database.
Alles wat we kunnen doen om die afhankelijkheid te verminderen, kan de pagina verwerking versnellen en de belasting van de database verminderen.
Beide kunnen bijdragen aan een snellere, meer bevredigende gebruikerservaring.
Maar wat is database caching eigenlijk?
Database caching is de methode voor het cachen van query’s en de resultaten van die query’s voor snellere toegang de volgende keer dat de content wordt opgevraagd.
Stel je voor dat je een bibliotheek van 1.000 boeken hebt, verspreid over 50 planken. Om één boek te vinden, moet je elke plank en elk boek bekijken totdat je het vindt.
Dat is in wezen wat sommige database query’s moeten doen.
Stel je nu voor dat je precies hebt genoteerd waar dat boek op je bureau lag. De volgende keer dat je het gaat zoeken, hoef je niet eens te kijken, want je weet waar het is.
Dat is precies wat database caching is.
In de kern van database caching wordt een query uitgevoerd en vervolgens in de cache opgeslagen om te voorkomen dat dezelfde query wordt uitgevoerd telkens wanneer een bezoeker om gegevens vraagt.
Opcode caching
WordPress is voornamelijk gebouwd met een programmeertaal genaamd PHP.
Elke keer dat een bezoeker een pagina op jouw website opvraagt, moet de PHP-code worden gecompileerd om de pagina of het bericht te bouwen.
Opcode caching maakt het cachen van de gecompileerde code mogelijk, zodat deze niet elke keer hoeft te worden gecompileerd wanneer een pagina wordt opgevraagd.
Er wordt bijvoorbeeld een reeks PHP-instructies samengesteld om een contactformulier te bouwen. De gebruiker vraagt het formulier op, PHP compileert het formulier en de gebruiker kan ermee communiceren.
Opcode caching houdt een kopie van die gecompileerde code bij, zodat het die taak niet elke keer hoeft uit te voeren als iemand het formulier wilt gebruiken.
CDN Caching
Een content delivery network (CDN) werkt door servers over de hele wereld te gebruiken om statische bestanden zoals pagina’s, berichten, afbeeldingen en media op te slaan.
Een CDN maakt statische kopieën van jouw website en verspreid deze over zijn netwerk.
Al het verkeer wordt vervolgens omgeleid naar het CDN.
Het CDN analyseert waar de bezoeker vandaan komt, kiest de server die het dichtst bij is en bedient de pagina van daaruit.
Aangezien het verzenden van gegevens over afstand tijd kost, geldt: hoe korter de afstand, hoe korter de tijd die nodig is om inhoud aan een bezoeker te leveren.
hoe WordPress caching plugins jouw website kapot kunnen maken
Begrijpen waarom jouw website kapot ging na het activeren van een caching plugin is van vitaal belang om jouw WordPress website veilig te kunnen versnellen.
top 3 redenen waarom WordPress caching plugins je site breken
Ik vertel je hieronder de top 3 redenen!
1. Je hebt je plugins en thema's bijgewerkt en hebt je cache niet gewist
Een vaak over het hoofd gezien aspect van caching en caching plugins is het wissen van de cache. Het klinkt misschien voor de hand liggend als je erover nadenkt, maar het wissen van de cache is een van de belangrijkste oorzaken van problemen.
Voordat je jouw plugins en thema’s op jouw WordPress website bijwerkt, moet je de cache van jouw site en jouw browser cache wissen.
Als een in de cache opgeslagen bestand verandert met de update, kan er een mismatch zijn tussen je cache en je live website. Dit is wat problemen kan veroorzaken.
Nadat je jouw WordPress plugins en thema’s met succes hebt bijgewerkt, moet je de cache van jouw site en jouw browser cache opnieuw wissen.
Als je nu jouw website bezoekt, zou alles correct moeten werken!
2. Je hebt concatenation ingeschakeld voor al jouw bestanden
Concatenation is iets magisch. Het vermindert het aantal verzoeken dat een browser nodig heeft om te laden en versnelt jouw website.
Het is slechts een klik op de knop in de meest populaire WordPress caching plugins.
Het is echter niet allemaal een bed van rozen. Als je concatenation inschakelt, kan jouw website kapot gaan.
Waarom? Alles wat scripts op een website verandert, kan problemen veroorzaken. Of dat nu het wijzigen van de laadvolgorde is of het verwijderen van delen van het script dat nodig is om te worden uitgevoerd.
Wat de oorzaak ook is, er is een eenvoudige manier om het probleem van concatenation van websites op te lossen.
Je moet vallen, opstaan en een beetje geduld gebruiken.
Met bijna alle cache plugins kun je uitsluiten dat scripts in de cache worden opgeslagen of in de concatenation worden opgenomen.
Wat je moet doen is dit:
- Schakel het cachen van een script of plugin uit
- Wis je cache
- Bekijk je website. Werkt het? Super goed! Zo niet, spoel en herhaal totdat je het probleem script vindt.
- Sluit dit script uit de cache.
- Schakel caching opnieuw in voor de bestanden die niet worden beïnvloed.
Zoals ik al zei, kost het tijd en geduld, maar het is de beste manier om caching te gebruiken zonder website scripts te verbreken.
3. Je hebt je scripts verkleind (minified)
Verkleining (minification) wordt vaak gezien als een snelle en gemakkelijke manier om de laadtijden van pagina’s te verbeteren. Toch kan het je website ook helemaal kapot maken.
Maak je echter geen zorgen. Net als bij aaneenschakeling is er een eenvoudige manier om dit op te lossen.
Wat je moet weten, is dat de meest goed gecodeerde plugins en thema’s vaak al geleverd worden met items die al zijn verkleind.
Proberen om reeds verkleinde bestanden te verkleinen (probeer dat snel te zeggen) is een recept voor een ramp.
Dit is wat je moet doen als je problemen opmerkt na minificatie:
- Schakel het cachen van een script of plugin uit
- Wis je cache
- Bekijk jouw website. Werkt het? Super goed! Zo niet, spoel en herhaal totdat je het probleem script vindt.
- Sluit dit script uit de cache.
- Schakel caching opnieuw in voor de bestanden die niet worden beïnvloed.
Zoals je misschien hebt gemerkt, is dit precies hetzelfde proces als het oplossen van concatenation. Het werkt wel!
hoe stel je een WordPress caching plugin in op een dynamische website?
Als je tot nu toe hebt opgelet, weet je dat caching voornamelijk gebruik maakt van kopieën van statische middelen om te werken.
Maar wat als je pagina’s dynamisch zijn, zoals bij een nieuwswebsite of social feed?
In dit gedeelte laat ik je zien hoe je caching instelt voor dynamische websites met WP Rocket. Ben je benieuwd naar WP Rocket, lees dan mijn uitgebreide review hier!
Wat is een dynamische website?
Een dynamische website is een website die niet statisch is. Denk aan nieuwswebsites, pagina’s met social feeds, pagina’s met scrollende tickers of content die regelmatig verandert.
Het kan een van de volgende functies bevatten:
- Inloggen / uitloggen – Een hoeksteen van een dynamische website is de in- en inlogfunctionaliteit. Zoals je waarschijnlijk al geraden hebt, zijn alle WordPress websites van nature dynamisch.
- eCommerce – Elke website die digitale of fysieke producten verkoopt met behulp van een plugin zoals WooCommerce, is een dynamische website.
- Op API gebaseerde websites – Als je gegevens van een externe bron haalt, is de kans groot dat jouw website dynamisch is en dat het cachen van de gegevens ertoe kan leiden dat verouderde gegevens aan gebruikers worden weergegeven.
WP Rocket instellen voor jouw dynamische website
Omdat WP Rocket een populaire WordPress caching plugin is, zal ik die gebruiken om je te helpen bij het cachen van een dynamische website.
stap 1. Installeer en activeer WP Rocket
Om WP Rocket te installeren en te activeren, moet je de website bezoeken, je aanmelden voor een account en de plugin kopen.
Je kunt het vervolgens downloaden naar jouw computer en uploaden naar WordPress.
Nadat je de plugin hebt geïnstalleerd en geactiveerd, zie je een aantal dingen.
- Het laadt automatisch de cache voor je.
- Pagina caching is standaard automatisch ingeschakeld.

Stap 2. Dynamische pagina's uitsluiten
WP Rocket doet al veel van het harde werk voor ons.
Als je een eCommerce website op WordPress gebruikt met WooCommerce, BigCommerce, Easy Digital Downloads, iThemes Exchange, Jigoshop of WP Shop, sluit WP Rocket automatisch de winkelwagen-, afreken- en account pagina’s uit.
Simpel toch?
Als je een lidmaatschap site hebt of andere soorten inhoud hebt die je moet uitsluiten, ga dan naar je WordPress dashboard.
Selecteer Instellingen > WP Rocket > Geavanceerd, en voeg de URL’s toe onder het gedeelte “Never cache URL’s”.
Zoals je kunt zien, is het opzetten van dynamische content compatibele caching met WP Rocket een fluitje van een cent!
mijn favoriete WordPress caching plugins
Zoals we al hebben gezien, zijn er letterlijk honderden caching plugins.
Hieronder laat ik je mijn favoriete caching plugin zien. Wil je mijn volledige top 9 WordPress caching plugins zien, klik dan hier!
WP Rocket

WP Rocket is een premium caching plugin voor WordPress. Omdat de plugin alleen premium is, is er een sterke focus op hoogwaardige ondersteuning. En het team erachter helpt je graag met eventuele vragen of problemen.
voordelen van WP Rocket
- Configuratie met één klik
- Automatische ondersteuning voor WooCommerce
- Vooraf laden van cache
- Lazy loading afbeeldingen functie
- Ondersteuning van topkwaliteit
nadelen van WP Rocket
- Alleen Premium
- Geen gratis proefperiode
WP Rocket is mijn favoriete WordPress caching plugin omdat het alles gemakkelijk maakt.
Alle standaardinstellingen werken, maar bieden de mogelijkheid om volledig aan te passen als je dat wilt!
WP Rocket prijzen
WP Rocket biedt een duidelijke en transparante prijsstructuur, geen trucjes of extra add-ons.
De prijs voor 1 website is $49, de prijs voor 3 websites is $99 en de prijs voor onbeperkte websites is $249.
WP Rocket conclusie
Naar mijn mening is WP Rocket zonder twijfel de beste WordPress cache plugin die beschikbaar is. Eenvoudig in te stellen, geweldige ondersteuning en het biedt alles wat je nodig hebt van een caching plugin en niets wat je niet nodig hebt.
Wil je meer weten over WP Rocket? Klik dan hier voor mijn uitgebreide review over WP Rocket!
Conclusie
Pfiew! Dat was veel content. Ik hoop dat je genoten hebt van de blog!
Caching hoeft niet moeilijk of complex te zijn en weten waar je op moet letten en hoe je problemen kunt oplossen voordat je erin duikt, is een onfeilbare weg naar succes.
Gebruik je al een WordPress caching plugin?
Ben je een aantal van de hier genoemde problemen tegengekomen bij het gebruik van een WordPress caching plugin? Laat het mij weten in de reacties hieronder.
Hulp nodig met je website, of liever de hele website uitbesteden?
Heb jij hulp nodig bij jouw website, of wil je toch liever je hele website uitbesteden? Neem dan contact met mij op! Dan gaan we samen de uitdaging aan om voor jou een toekomstbestendige, efficiënte website te bouwen!